Werking van aromatherapie op de psyche

Gepubliceerd op 29 januari 2023 om 00:00

Geur is een van onze zintuigen, welke we dagelijks onbewust gebruiken. Vroeger was het belangrijkste zintuig om te overleven. Het hielp de mens gevaar en stress herkennen. Eens de mens rechtop ging lopen, kwamen horen en zien op de voorgrond. Desalniettemin speelt geur nog een belangrijke rol in ons leven.
Zeg nu zelf als je een nieuwe fles shampoo wil kopen. Het eerste wat je doet is er aan ruiken. Geurt het niet aangenaam, ga je het niet aankopen.

 

Emotie en herinnering zijn met geur verbonden. Als je iets ruikt, koppel je er automatische een herinnering aan. Is het een prettige herinnering, ga je de geur als aangenaam ervaren. Omgekeerd brengt de herinnering spanning mee, gaat de geur je afstoten. Bijvoorbeeld dennengeur doet je waarschijnlijk denken aan wandelen in het bos. In de meeste gevallen een goede ervaring, waardoor dennengeur een favoriet kan zijn. Echter ben je ooit verdwaald in het bos, welke je als traumatisch ervaren hebt, gaat je de geur niet graag hebben.

Het limbisch systeem (foto hieronder) in onze hersenen speelt hierbij een belangrijke rol. Het reguleert onze emoties en handelingen. Als je een geurprikkel ontvangt, gaat deze naar de hersenen. Afhankelijk van de prikkel geeft het limbisch systeem neurotransmitters vrij, welke reacties in het lichaam teweeg brengen. Neurotransmitters zijn kleine boodschappers die via het zenuwstelsel doorheen het lichaam gestuurd worden. 

 

Essentiële of etherische oliën bevatten de essence van de natuur waaruit ze gehaald zijn. Essence staat voor levenskracht. In aromatherapie is een geheel hoofdstuk uitgeschreven over de chemie van de oliën. Ik ga hier niet diep op ingaan, gezien het me te ver van het huidige onderwerp zou afwijken. In het kort gezegd bestaan etherische oliën uit moleculen. Bij het ruiken van de olie worden die moleculen naar de hersenen gestuurd en in passende reactie in het lichaam omgezet.
Bijvoorbeeld; lavendel bevat linalool, één van de 160 moleculen in de etherische olie. Als linalool in het limbisch systeem terecht komt, verbindt het zich met een serotonine-receptor. Zo krijgen de hersenen het signaal om serotonine vrij te geven in het lichaam. Serotonine is een neurotransmitter, die voor een kalmerend & rustgevend effect in het lichaam zorgt.

 

Op deze wijze werken essentiële oliën op jou als persoon in zijn geheel. Ze hebben effect op zowel je fysieke als emotionele, mentale en spirituele persoon. Bij Zenliz wordt voornamelijk ingegaan op het tweede gedeelte, gezien ik mindset, innerlijk persoon en onderliggende oorzaak van blokkades aanspreek. Het lichaam weerspiegelt onze emoties. Veel fysieke klachten en symptomen komen voort vanuit onze mentale en emotionele leefwereld. Ik ga bij iedere cliënt uit van een gezond persoon met blokkades. Ieder van ons heeft ze (on)bewust. Niettegenstaande is bij ernstige klachten een consult bij huisarts of specialist steeds vereist en mogen ingestelde therapieën door dergelijke arts niet zomaar stopgezet worden. Aromatherapie fungeert hier dan als complementaire therapie op de traditionele.

 

Om essentiële oliën in te zetten voor een mentale boost te geven, is intuïtie een uitgangspunt. Jouw buikgevoel volgen wat jij als persoon nu nodig hebt in je leven is een essentie om de juiste oliën voor jezelf te kiezen. Effectieve oliën die jou helpen healen zijn degene die je graag ruikt. Zij zullen het effectiefst zijn om jou te doen groeien. 
Geuren die je afstoten kunnen gelinkt zijn aan blokkades of onaangename herinneringen. Zij zijn op dat moment nog niet klaar om naar de oppervlakte te komen en te healen. Op dat ogenblik mag je dat ook niet forceren. Healen gebeurt in lagen. Als het moment juist is, zal je de blokkade mogen doorbreken op een later tijdstip. Het is dus ook volkomen normaal dat je voorkeur in etherische oliën doorheen de jaren verandert. 

Een voorbeeld van mezelf. Patchouli staat voor emotionele veiligheid. Tijdens mijn burn-out kon ik deze geur niet uitstaan, gezien ik met mijn emoties overhoop lag. Naarmate ik persoonlijke groeide en uit het dal van de burn-out geraakte, groeide de geur van patchouli meer aan mij. Nu gebruik ik hem bijna altijd in mijn persoonlijke blends om te verstuiven. Het is een geur, die me helpt gronden.

 

Is je interesse naar etherische oliën groot?
Wil je jouw intuïtie volgen om de juiste oliën te kiezen? 
Ontdekken hoe je jouw persoonlijke groei kan bevorderen met etherische oliën?
Jezelf die mentale boost geven?

 

Binnen Zenliz is een aanbod samengesteld die jou een antwoord op bovenstaande vragen geeft. Tijdens een workshop parfum maken met etherische oliën ontdek je 20 verschillende etherische oliën en hun specifieke betekenis. Je kiest op jouw buikgevoel je favorieten eruit om een eigen parfum te maken. De parfum kan je zowel op de huid als in je ruimtes gebruiken.

Dieper op jezelf in gaan tijdens een individuele essentiële olie healing is een andere mogelijkheid. Je ontdekt eveneens de oliën en maakt een parfum. Je krijgt bij deze sessie persoonlijke begeleiding, coaching en healing met kristallen. Samen met mij ga je aan de slag met je blokkades en krijg je specifieke tips mee naar huis om verder aan de slag te gaan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.