Mijn verhaal en trauma

Gepubliceerd op 23 januari 2023 om 13:12

Trauma - Een onverwerkte gebeurtenis vanuit je verleden. Een onzichtbare wonde op je ziel, die zijn sporen nalaat in je huidige handelingen en emoties.

 

Ieder krijgt zijn deel van trauma in het leven. Hoe je er mee omgaat, kraakt of maakt jou sterker als persoon. Wat als trauma ervaren wordt door iemand, is heel persoonlijk & verschillend. Veel hangt af hoe zwaar de rugzak al is. Het verklaart wel waarom je je zus of zo gedraagt & godzijdank kan je trauma healen!

 

Mijn trauma's hebben mij in eerste instantie gekraakt.

Ik liet ze mijn emoties, handelingen en uitingen beïnvloeden. Ik ervaarde veel angst, ik haalde mezelf snel neer. Ik heb me lang een klein meisje gevoeld dat niet alleen mag staan, niets kan en enkel in het leven staat om te falen. Ik voelde me snel schuldig, ik vond sociale interacties moeilijk. Ik vergeleek me enorm met anderen. Als ik iets deed, moest het perfect zijn uit angst om te falen. Ik legde zo een druk op mezelf. Ik had een laag zelfbeeld, -vertrouwen en een perfectionistisch kantje.

 

Tegen mezelf heb ik meerdere keren gezegd 'Lizzy, pas op, dit is abnormaal, je gaat in een depressie of burn-out terechtkomen.' Het lukte me niet om te veranderen, ook al probeerde ik.

Pas toen die burn-out, waar ik zo een angst voor had, realiteit werd, kwam er een keerpunt. Ik was verplicht te stoppen met alles. Dit was mijn kans om mezelf te veranderen, ook al zat ik diep. Het is jammer dat het zover is gekomen, maar ik ben er wel dankbaar voor. Ik kan nu zeggen dat mijn trauma's mij sterke gemaakt. Ik heb lessen geleerd.

 

Het eerste waar ik aan werkte, was die zelfzorg. Mijn lichaam was een blok spanning. Ik wist niet meer hoe te ontspannen. Ik heb mezelf en mijn lichaam dit terug moeten aanleren. Het is iets waar ik iedere dag aan werk, want stress is een klein beestje dat snel zijn weg terug vindt & vastzet. Dagelijks doe ik ontspanningsoefeningen. Stress en spanning zetten zich snel op mijn schouders. Bewust je lichaam & geest ontspannen geeft een gelukzalig gevoel. Je ervaart het verschil & het besef dat je voor jezelf zorgt versterkt je eigenwaarde.

 

Als tweede ging ik aan de slag met mijn mindset. Mijn brein had een grondige reset nodig! Dat kleine meisje mocht nu wel opgroeien tot een sterke onafhankelijke vrouw.

Ik leefde enorm in mijn hoofd en eigen negatieve gedachtegang. Ik heb moeten leren dat je niet jouw gedachten bent. Je kan zijn wie je wilt zijn, als je eraan werkt. Door meer ontspanning te ervaren werd bijgevolg mijn hoofd helderder. Ik ervaarde wat ik eigenlijk voelde, hoe ik me voelde en wat ik wou. Ik was klaar om verandering te brengen in mezelf. Ik durfde te dromen en te springen voor die dromen. Kiezen voor de persoon die ik wil zijn.

 

Tot slot om die onverwerkte trauma's een plaats te geven heb ik gewerkt aan mijn innerlijk kind. Wat zij in behoeften en verlangens tekort kwam, leerde ik haar geven om mezelf als volwassen vrouw te healen. Door terug te gaan naar vroegere gebeurtenissen, kreeg ik beter inzicht in de redenen en oorzaken van mijn handelingen. Zo kon ik mijn handelingen deze keer aanpassen, als ik in gelijkaardige situaties terecht kwam. 

Een kort voorbeeld is als kind werd ik gepest om mijn uiterlijk. Als iemand mij op volwassen leeftijd een opmerking gaf over mijn uiterlijk, voelde ik me gekwetst, geloofde ik dit en werd ik terug klein. Ik ervaarde dezelfde emoties als klein kind. Nu heb ik geleerd niet te geloven wat mensen zeggen, ik mag mijn eigen waarheid vertellen en zeggen. Hun 'gemene' opmerking vertelt meer over hoe zij als persoon zijn, dan over mezelf.

 

Dit is een groeiproces dat niet van de ene op de andere dag tot stand kwam. Maanden zijn hierover gegaan met vallen en opstaan. Met veel frustraties en tranen. Het is een blijvend proces, waar ik dagelijks aan werk voor de rest van mijn leven. Dit klinkt misschien vermoeiend, maar dat is het niet. Jezelf ontwikkelen tot jouw beste gelukkige versie is het meer dan waard!
Het is een blijvend werk om aandachtig te blijven voor mogelijke valkuilen en terugval. Het is niet zo dat iedere dag rozengeur en maneschijn is. Dat kan ook niet. Wel kan ik er het beste van maken, waar ik me vroeger volledig liet hangen.

 

Ik deel dit verhaal met jou om, mocht je raakpunten ervaren bij het lezen, aan te geven dat je niet alleen bent met zulke gevoelens, gedachtegang en trauma. Laat het een wake-up call zijn om verandering te brengen . Want weet: Je bent al de beste versie van jezelf.  Die zit daar in jou, je hebt misschien gewoon wat hulp nodig om deze naar de oppervlakte te brengen.

 

Mijn persoonlijke ontwikkeling heeft me een ander persoon gemaakt, waardoor ik een nieuwe weg insloeg. Ik ben een zorgend persoon en wil anderen helpen. Het zit in mij en krijg het er niet uit. De klassieke medische zorg was echter niet meer voldoende voor me als zorgend karakter, gezien de nadruk op het fysieke. Ik heb me verdiept in de complementaire zorg om meer aandacht aan het mentale, emotionele en spirituele te geven.

Door mijn eigen afgelegd pad, mijn kennis uit de medische wereld en complementaire zorg kan ik jou helpen die beste versie naar boven te halen. Bij Zenliz wordt jouw persoon als een geheel gezien. Ik benader je op een holistische manier. 

 

Stel me gerust je vragen of vertel me waar jij mee worstelt. Dan kijk ik samen met jou hoe we die beste versie van jezelf naar boven halen. Je kan me bereiken via e-mail, instagram of facebook.

 

Wil je snel van start gaan om je beste versie te vinden? Heb je nood aan ontspanning? Je kan al eens een kijkje nemen in mijn aanbod voor de Zenliz Relaxing Circle of energetisch coaching sessies.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.