Chakra's - op een niet zweverige manier

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 22:48

Het woord chakra is Sanskriet voor 'wiel'. Het is een energiecentrale in je lichaam, welke de benodigde energie transporteert naar de organen met het desbetreffende chakra. 

 

De 7 chakra's vormen een vortex, een wiel van energie.  Een blokkade op een chakra verstoort het wiel. Het gevolg is dat jouw energie onvoldoende stroomt en zich mogelijks uit in fysieke of mentale/emotionele klachten. Kan je die blokkade opheffen, stroomt de energie terug en voel je je beter in je vel. Je kan dit vergelijken met het wiel van een fiets. Is er een spaak kapot, ga je ook niet meer verder kunnen fietsen.

 

Tijdens een healing sessie ga ik samen met jou aan de slag om te kijken waar jouw energetische blokkade zit en deze met behulp van mindset, ontspanning, edelstenen en etherische oliën los te maken. Je krijgt meer inzicht in jezelf, staat sterker in je schoenen en weet welke weg je wil inslaan. Dit is een proces van persoonlijke groei, waar ik jou op gang zet maar jijzelf wel het werk doet onder mijn begeleiding.

Benieuwd naar die chakra's? Hieronder is een beknopte beschrijving. Eerst volgt een beschrijving van de onderste chakra's, vervolgens de bovenste. Waarom die volgorde? Om persoonlijk te groeien ga je best eerst aan de slag met de onderste of aardse chakra's, vooraleer met de bovenste of spirituele aan het werk te gaan. Jij goed in je vel zitten is een must have voor verder spiritueel te groeien en jouw pad te kunnen volgen. Zou je eerst aan de slag gaan met de bovenste, kan je jezelf in de knoop werken. Weliswaar hangt alles met elkaar verbonden en wordt er vaak op verscheidene chakra's tegelijk gewerkt.

 

Wortel

Dit chakra bevindt zich ter hoogte van de stuit. Dit staat voor onze veiligheid in lichaam en omgeving. Het betreft onze basisbehoeften (voedsel, huis, geld, elektriciteit,…). Een blokkade in dit chakra kan zich uiten in leven in tekort, angstig, rusteloos en onveilig voelen; geen vertrouwen in jezelf of omgeving.

Meer informatie over het wortelchakra.

 

Sacraal

Het sacrale chakra bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen, net onder de navel. Deze slaat op emoties uiten, relaties hebben, seksualiteit en creativiteit. Een blokkade in dit chakra kan zich uiten in emotionele uitbarstingen, schuldgevoelens, emoties wegstoppen, emotionele verbinding met anderen moeilijk, bang voor geluk en plezier, teveel of te weinig behoefte aan seks.


Solar plexus

De zonnevlecht of solar plexus bevindt zich net boven de navel. Een gebalanceerde solar plexus helpt jou in actie en beweging te komen. Je voelt je zelfzeker, goed gevoel van eigenwaarde en discipline. Je staat als het ware in je eigen kracht.

Bij een blokkade kan je je niet goed genoeg voelen voor anderen of jezelf, angst voor verandering/ in je comfortzone blijven zitten, bang wat anderen van jou denken, zelfkritiek en – afwijzing.

 

Hart

Het hartchakra ligt zoals de naam zelf al zegt ter hoogte van ons hart. Het staat voor liefde, compassie, verbinding met je zelf, anderen en alles wat om je heen leeft.

Bij een blokkade kan je moeilijk loslaten, voel je vaak jaloezie, moeilijk van jezelf of anderen houden, alleen voelen, angst voor intimiteit en grenzen gemakkelijk laten overschrijden.

 

Keel

Dit is het centrum van communicatie. Bij een blokkade kan je moeilijk je eigen waarheid uitspreken
of spreek je soms teveel waarheid. Je kan het gevoel hebben dat niemand je hoort. Spreek liefdevol naar jezelf en anderen toe zonder vooroordeel. Zing en neuriet om je comfortabeler te voelen bij je eigen stem.Derde oog

Het derde oog of voorhoofdschakra ligt ter hoogte van ons voorhoofd. Het is het centrum van onze intuïtie.
Bij een blokkade blijf je piekeren en overanalyseren, moeilijk focussen, lijken de problemen groter dan ze zijn, niet goed genoeg zijn.
Bij balans weet je wat je wil en ga je je dromen en doelen verwezenlijken.

 

Kruin of kroon chakra

Het centrum van ons bewustzijn ligt net boven ons hoofd. In balans sta je als persoon in je totaliteit op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Je eigen pad volgen maar toch verbonden blijven zijn met de realiteit.
Bij disbalans ga je van jezelf weglopen, je luistert niet naar wat je vanbinnen weet. Bijvoorbeeld met dezelfde mensen afspreken ook al weet je dat het niet meer voor je werkt.

 

Chakrameditatie

 

Een chakra meditatie kan je helpen om de chakra’s weer in balans te krijgen. Tijdens zo’n meditatie ga je met je aandacht een voor een alle chakra’s af. Je luistert naar wat er aanwezig is op die plek. Elke chakra heeft zijn eigen kleur en klank. Tijdens de meditatie kan je die kleur visualiseren of de klank herhalen in je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je je aandacht nog beter bij de betreffende chakra houdt. Het kan zijn dat je fysiek iets voelt, bijvoorbeeld een tinteling, een warm of zwaar gevoel. Maar het kan ook dat je mentaal iets opmerkt, negatieve of juist positieve gedachten. Ook is het mogelijk dat er een bepaalde emotie bij je opkomt, bijvoorbeeld verdriet of vreugde.

 

  • Ga rustig liggen of zitten. Sluit je ogen en focus je eerst even op je ademhaling. Adem rustig in via de neus en blaas uit via de mond. Telkens als je inademt via de neus, blaas je je buik volledig op. Bij het uitblazen maak je je buik terug plat en adem je alle spanning uit.
  • Je mag je focus naar onderaan je stuit brengen. Naar je wortelchakra, welke ter hoogte van je wervelkolom ligt. Stel je voor dat er rond je staartbeen een rode kleur verschijnt. Blijf ademhalen op jouw tempo. Stabiliteit en veiligheid zijn kernwoorden binnen dit chakra. Zeg één keer hardop de klank LAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
  • Verplaats je focus dan naar de plek net onder je navel, het sacraal chakra. Stel je voor dat er net onder je navel een oranje kleur verschijnt. Blijf ademhalen op jouw tempo. Creativiteit en vreugde zijn kernwoorden binnen dit chakra. Zeg één keer hardop de klank VAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
  • Verplaats je focus naar de plek net boven de navel. Naar jouw zonnevlecht chakraStel je voor dat er net boven je navel een gele kleur verschijnt. Blijf ademhalen op jouw tempo. Zelfvertrouwen, kracht en moed zijn kernwoorden binnen dit chakra. Zeg één keer hardop de klank RAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
  • Verplaats je aandacht naar de plek rondom het hart. Het hartchakra. Stel je voor dat er rond je hart een groene kleur verschijnt. Blijf ademhalen op jouw tempo. Liefde en respect voor jezelf en anderen zijn kernwoorden binnen dit chakra. Zeg één keer hardop de klank YAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
  • Verplaats je aandacht naar de keel. jouw Keelchakra. Stel je voor dat er ter hoogte van je keel een blauwe kleur verschijnt. Blijf ademhalen op jouw tempo. Communicatie, zelfexpressie en waarheid zijn kernwoorden binnen dit chakra. Zeg één keer hardop de klank HAM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
  • Verplaats je aandacht naar de plek tussen de wenkbauwen. Naar jouw Voorhoofdchakra. Stel je voor dat er ter hoogte van je gezicht een paarse kleur verschijnt. Blijf ademhalen op jouw tempo. Inzicht en intuïtie zijn kernwoorden binnen dit chakra.  Zeg één keer hardop de klank OHM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
  • Verplaats je aandacht naar je kruin. Jouw Kruinchakra. Stel je voor dat er net boven jouw hoofd een helderwitte kleur verschijnt. Blijf ademhalen op jouw tempo. Connectie is een kernwoord binnen dit chakra. Zeg één keer hardop de klank OHM. Herhaal de klank een aantal keer in gedachten.
  • Laat alle klanken en kleuren terug los. Adem nog een paar keer rustig in en uit. Beweeg langzaam je handen en voeten. Wees je terug bewust van de ruimte waarin je je bevindt. Als je er klaar voor bent, open dan je ogen.

 

Chakra’s en etherische oliën


Heb je een blend, lichaamslotion, auraspray of parfum gemaakt? Door het gebruik ervan gaat de etherische oliën reeds inwerken op jouw energetisch lichaam en onbewust jou kracht bijdragen.

Wil je er bewuster mee omgaan? Gebruik je etherische oliën dan bij ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie.


Bijvoorbeeld
Ondervind je gemakkelijk stress, discomfort op je werk of sociale contacten, snel in je hoofd?
➔ Er zit disbalans in je wortelchakra en derde oog chakra. Je voelt je niet veilig in jezelf of omgeving. Je blijft in je hoofd hangen.
Dan kan een blend op basis van Cederhout, zoete sinaasappel, sandelhout en wierook helpen.
In een lichaamslotion kan je deze altijd meenemen in je handtas. Krijg je het moeilijk? Zonder je even af (op het toilet bijvoorbeeld), neem je blend, sluit je ogen en adem de geur diep in en uit. Je gaat instant meer rust ervaren.
Dit is slechts een voorbeeld. Je kan etherische oliën in oneindig veel toepassingen gebruiken in wat jij nodig hebt.

 

Geen idee hoe te werken met etherische oliën? Binnen Zenliz is er een aanbod in workshops om jouw favoriete etherische oliën te ontdekken en ermee te leren werken.

Al enige kennis in etherische oliën, maar op zoek naar goede etherische oliën? Die vind je terug in de webshop. Binnen Zenliz wordt gewerkt met Oshadhi , welke gekend staat voor zijn 100% natuurlijke producten, eerlijke handel & grote energetische waarde. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.