Van survival naar leven vanuit je ziel

Overleven zit vanuit de prehistorie in ons als mens. Het zit zo geïndoctrineerd in het menselijk lichaam. Voel je gevaar of stress op je afkomen, gaat ons lichaam op automatische piloot reageren met de fight/flight reactie. De amygdala, een kern in onze hersenen, speelt hier een belangrijke rol in. Onafhankelijk bepaalt deze bij angst of stress om te vechten voor overleving of vluchten om je in veiligheid te brengen.

 

De amygdala gaat bij dreigend gevaar een signaal geven aan ons centraal of autonomisch zenuwstelsel. Autonomisch houdt in dat het op zichzelf werkt. Het geeft een respons op impulsen zonder ons medeweten om. We kunnen het dus niet bewust beïnvloeden. Het bestaat uit twee aparte zenuwstelsels, het sympatisch zenuwstelsel en parasympatisch zenuwstelsel.

Bij stress of angst wordt de sympaticus geactiveerd. Hormonen zoals adrenaline en cortisol worden vrijgegeven om te reageren. Zij creëren spanning in het lichaam als voorbereiding om te vechten of vluchten. Eens het gevaar, stress of angst gepasseerd is, gaat het parasympaticus zenuwstelsel het overnemen. De nervus vagus in het PSZ brengt het lichaam terug naar zijn oorspronkelijke rustige toestand.

Wanneer je in een continue situatie van stress en angst zit, gaat de sympaticus de overhand nemen en voortdurend het lichaam in stressrespons houden. De nervus vagus niet meer naar behoren werken en creëer je een gedereguleerd centraal zenuwstelsel. Je gaat in een overlevingsmodus. 
Chronisch gedereguleerd zenuwstelsel creëert negatieve effecten op jouw mentaal, fysiek en spiritueel persoon. Gevolgen kunnen zijn dat je jezelf volledig verliest, geen connectie meer hebt met je eigen intuïtie & creativiteit en emotionele verbinding met anderen moeilijk wordt.

 

Symptomen van een gedereguleerd autonoom zenuwstelsel

 

Lichamelijk

 • Ik voel me onveilig in mijn fysieke lichaam en ervaar angst of paniek
 • Mijn hartslag is verhoogd
 • Mijn lichaam zweet, beeft en ik voel me oncomfortabel in mijn eigen huid
 • Ik ben hyperalert of verdoofd voor mijn emoties en lichamelijke sensaties
 • Ik kan onmogelijk rust vinden
 • Mijn lichaam voelt leeggezogen en oververmoeid
 • Ik voel spanning in mijn lichaam of chronische pijn

Mentaal

 • Ik hang vast in mijn hoofd
 • Ik heb moeite met focus en concentreren op zaken
 • Ik kan niet helder denken
 • Ik zoek continue afleiding (scrollen op gsm, tv kijken, dagdromen, middelengebruik)

Ademhaling

 • Ademhaling is oppervlakking, snel en komt vanuit mijn borstkas
 • Mijn ademhaling is amper merkbaar of loopt vast.

Innerlijk support systeem

 

Gelukkig is het mogelijk om een gedereguleerd autonoom zenuwstelsel om te buigen naar een gereguleerd zenuwstelsel met een gezonde nervus vagus, die tijdig kan inspringen om het lichaam in rust en ontspannen toestand te brengen.

 

Een eerste stap is voor jezelf een veilig innerlijk support systeem ontwikkelen. Als ik dit naar het spirituele breng, ga je het verstaan onder gronden of aarden.

Het gaat hem om een plek of tool waarin je jou veilig, zeker en goed voelt. Een basis die je kan gebruiken, wanneer je het nodig acht. Een tool die jou terug naar jouw ware persoon brengt.

 

Hieronder staan er een aantal opgesomd, welke je kan proberen en dat tool gebruiken welke het beste bij je past om jouw innerlijk support systeem te ontwikkelen.

 

 1. Ademhaling

Zoals je eerder las bij een gedereguleerd zenuwstelsel heb je mogelijks een oppervlakkige, snelle ademhaling, welke start vanuit de borstkas. Bij een gereguleerd zenuwstelsel ga je een diepere, rustigere buikademhaling hebben. Als baby word je geboren met een buikademhaling. Dit verlies je echter door de jaren heen ten gevolge van stress, angst en negatieve triggers. Het is mogelijk de buikademhaling terug te ontwikkelen. Dit vraagt oefening en consistentie.

 

Sluit je ogen. Leg je ene hand op je buik en je andere hand op je borst.
Adem diep in via je neus en blaas je buik volledig op. Adem uit via je mond en trek je buik volledig in tegen je wervelkolom. Je blaast de lucht en spanning letterlijk uit je lichaam. Herhaal deze oefening enkele keren tot je verschil in je lichaam en jezelf voelt.

 

Voelt dit in het begin ongemakkelijk aan, blokkeer je met het diep in- of uitademen? Dat is geheel normaal. Dat is je lichaam die weerstand geeft op iets ongewoon. Je lichaam is die spanning en angst gewoon. Als het in aanmerking komt met iets onbekend, gaat het als ‘gevaar’ aanzien. Als mens zijnde kan je moeilijk overweg met onzekere uitkomsten en veranderingen. Je lichaam en brein gaat steeds in zijn comfortabele zelve willen blijven, ook al is die nefast voor jou. Verandering vraagt dus tijd, inspanning en volhouden. Je mag voor jezelf een andere comfortabele situatie creëren die wel goed is voor je.

 

Deze oefening hielp mij enorm doorheen de dag. Zat ik zelf in een stressvolle situatie, zonderde ik mezelf even af. Ging dieper in op mijn ademhaling in combinatie met de auraspray Zenful Earth en een van mijn edelstenen. Als ik me voelde kalmeren, keerde ik terug naar de situatie om er beter doorheen te kunnen. Hoe meer je dit oefent, hoe sneller je in je veilige zelf komt en beter in stressvolle situaties zal functioneren.

 

 1. Je zintuigen stimuleren

Door je focus op je zintuigen te leggen wat zij ervaren, haal je jezelf een fractie uit je hoofd en ben je bewust in het heden.

Stel jezelf de vraag of vragen:

               Wat zie ik?

               Wat hoor ik?

               Wat ruik ik?

               Wat voel ik?

 

Een aromadiffuser kan een stimulus zijn voor verscheidene zintuigen. Je doet er een etherische olie voor een aangename geur te creëren. Je stelt een licht in waar je nu je voorkeur aan geeft. Je kan je focus even leggen op dat licht en de ruikpluim die eruit komt. Tot slot kan het pruttelend geluid van het verdampend water een stimulus zijn voor je gehoor.

Zet daarbij eventueel een favoriete playlist met muziek of podcast op om je hoofd even leeg te maken.

 

 1. Verbinden met de natuur

Maak een wandeling. Neem je omgeving bewust in je op. Ervaar wat beweging met je lichaam doet. Zit je in hoge emotie, ga een korte wandeling maken en merk op wat het met je lichaam doet.

 

 1. Visualisatie

Sluit je ogen en focus je even op je ademhaling. Vervolgens stel je een plaats voor, waar je graag vertoeft. Een plek waar je je veilig voelt en jezelf mag zijn. Dat is eigenlijk jouw ware persoon. Die plek heb je altijd bij je om naartoe te gaan in stressvolle situaties.

 

 1. Creatief bezig zijn.

Haken, macramé, boek lezen, schilderen, diamond painting,… Creatieve activiteiten helpen je hoofd leeg te maken en genieten van een moment rust. Geen idee hoe creatief aan de slag te gaan. Bij Zenliz vind je enkele creatieve workshops terug.

 

Dit zijn enkele mogelijkheden om voor jezelf een veilige plek te creëren, om dat innerlijk support systeem te ontwikkelen, om jezelf te gronden. Kies zelf hoe je het graag wilt noemen. Er zijn uiteraard nog andere mogelijkheden, maar van deze ben ik zeker dat ze werken. Je kan ze combineren om een rustgevender effect te hebben. Bijvoorbeeld gaan wandelen met muziek en terwijl letten op je ademhaling. 

 

Dit innerlijk support systeem of gronden is een start van bewust wakker worden. Voor jezelf zorgen en opkomen. Het is een begin van een levenslange reis, waarbij je als persoon tot je beste versie groeit en ontwikkelt.

 

Ontdek je graag meer over zelfzorg, spiritualiteit en mindset. Volg dan zeker de instagram en facebookpagina.

Heb je vragen, kan je me gerust een mailtje sturen.

Of ben je klaar voor verandering in je leven en wil je hierbij ondersteuning? Bekijk dan het aanbod energetisch coachen waarbij je dieper op je blokkades ingaat en tools ontdekt om ermee om te leren gaan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.